Vietnam Konsolosluğu, Vietnam Vizesi

Vietnam’a Vize Var mı?

Vietnam’ın Türkiye için uyguladığı vize politikası Türk vatandaşlarının sahip olduğu pasaportun türüne göre değişmektedir.  Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları için Vietnam’a vize vardır. Bu sebeple umuma mahsus pasaporta sahip Türk vatandaşları Vietnam’a gitmeden önce vize almaları gerekmektedir. Hizmet pasaportu, yeşil pasaport, diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşları ise 90 güne kadar yapacakları seyahatler için vizeden muaftır. Vietnam vize başvurusu için pasaportun seyahat sonrası en az 6 ay geçerlilik süresi olması ve vize bölümünde 2 boş sayfası olması gerekmektedir. Bununla birlikte vizesiz gitme hakkı olan şahısların da pasaportlarının planladıkları seyahat sonrası en az 6 ay daha geçerlilik süresi olması gerekmektedir.

Vietnam Vizesi Yeşil Pasaport

Vietnam resmi pasaporta sahip Türk vatandaşları için vize uygulamamaktadır. Bu sebeple yeşil pasaport sahibi kişilerin Vietnam’a gitmelerinden önce vize almalarına gerek yoktur. Ancak, Vietnam vizesi seyahat süresi 90 günü aşmadığı sürece gerekli değildir. Vietnam, 90 günü geçen seyahatler için yeşil pasaporta vize istemektedir. 90 günü geçmeyen seyahatler için yeşil pasaporta sahip Türk vatandaşlarının vize almalarına gerek olmasa da pasaportun yapılması istenen seyahat sonrası en az 6 ay geçerli olması şartı aranmaktadır. Bu sebeple Vietnam’a gitmeden önce pasaportun geçerlilik süresine dikkat edilmelidir. 6 aydan kısa geçerlilik süresine sahip olan kişiler pasaportlarını yenilemelidirler.  Vietnam’a vize alması gerekecek olan yeşil pasaport sahibi kişiler de vize başvurularını yapabilmesi için seyahat sonrası en az 6 ay geçerliliği olan pasaportu ve pasaportlarında 2 adet boş vize sayfası olması gerekmektedir.

Vietnam Vizesi Nereden Alınır

Vietnam’a yapılacak seyahat öncesinde Vietnam vizesi alınmalıdır. Türkiye’de Vietnam vizesi yalnızca Vietnam Büyükelçiliği Ankara tarafından alınabilmektedir. Vietnam vizesi için şahsen başvuru yapmanız vize başvuruları için sunulan seçeneklerden biridir. Ancak, Vietnam vize başvurusu için gereken evrakların hepsi büyükelçilik tarafından temin edilememektedir. Bu sebeple vize büyükelçilik tarafından verilse de vize için gerekli evrakların başka yerden alınması gerekmektedir. Başvurmak istediğiniz vize türüne göre değişip başvuru için gerekli olan C1 ya da B1 belgesi gibi evraklar başka yerlerden almanız gereken evraklara örnek olup bu evraklar ancak çok sınırlı koşullar altında alınabilmektedir. Vietnam vizesi için gereken evrak listesini eksiksiz ve doğru olarak teslim edip vize başvuru ücretini ödemeniz durumunda vize işlemleriniz gerçekleşmektedir. Büyükelçiliğin konsolosluk bölümü başvuru işlemlerinizi olumlu olarak sonuçlandırması halinde Vietnam vizesi alınır.

Vietnam Fahri Konsolosluğu İstanbul

Diğer birçok ülkenin aksine Vietnam’ın İstanbul’daki resmi temsilciliği fahri konsolosluk olarak bulunmaktadır. Vietnam Fahri Konsolosluğu İstanbul Halaskargazi Caddesi’nde İstanbul’un Harbiye Semtinde bulunmaktadır. Fahri Konsoloslukla iletişim için şahsen ziyarete gelebileceğiniz gibi telefon ya da e-mail aracılığıyla da irtibata geçebilirsiniz. Vietnam Fahri Konsolosluğu Türkiye ve Vietnam arası ikili ilişkileri geliştirmek için bulunmaktadır. Türkiye’de Vietnam vizesi veren yetkili kurum yalnızca Vietnam Büyükelçiliği Ankara’dır. Vietnam Vizesi almak Vietnam Büyükelçiliği Ankara’nın konsolosluk şubesinde vize işlemlerinin gerçekleşmesi ile mümkündür. Bu sebeple vize için İstanbul’da iken konsolosluğa şahsen başvuruda bulunma gibi bir seçenek olmamaktadır. Vize başvurusu için  ya Vietnam Büyükelçiliği Ankara vize bölümüne şahsen gitmeli ya da Vietnam vize işlemleri üzerine çalışmalar gerçekleştiren temsilciliklere gitmelisiniz.

Vietnam Vizesi C1 Belgesi

Vietnam'a turistik vize alabilmek için C1 belgesi adı verilen bir belge vize başvurusunda verilmelidir. Aksi takdirde Vietnam vize işlemleri gerçekleştirilmemektedir. Vietnam C1 Belgesi, turistik vize onay mektubu olarak da adlandırılmaktadır. C1 belgesi, Vietnam’a gidiş tarihinizi ve gidiş amacınızı belirttiğiniz bir belgedir. C1 belgesi Vietnam Göçmenlik Ofisi tarafından verilmektedir. C1 belgesini bireysel olarak almaya karar verdiğinizde belgeyi temin edebilmek için Vietnam’daki bir seyahat acentesi ile anlaşmanız gerekmektedir. Vietnam seyahat acentesi C1 belgesi almanız için sizden pasaportun resimli sayfası, gidiş ve dönüş uçak bileti gibi evraklar istemekle birlikte C1 belgesi için ücret ödenmesini de istemektedir. Acente sizden C1 belgesi için gereken ücreti başvurusunun öncesinde ya da sonrasında ödemenizi isteyebilmektedir. C1 belgesinin çıkış süresi ortalama 7 ile 15 gün olarak değişmekle birlikte özel durumlar karşısında bu belgeyi farklı bir süre sonrasında alabilrisiniz. Bununla birlikte acente başvuru talebiniz ile ilgili olumsuz yanıt verip sizin adınıza başvuru yapmayabilmektedir. Bu durumda başka bir Vietnam acentesi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Vietnam Vize Başvuru Formu

Vietnam vizesi almak için gereken evraklar arasında Vietnam vize başvuru formu da bulunmaktadır. Vietnam vize başvuru formunda bilgilerin eksiksiz ve doğru olarak belirtilmesi çok önemlidir. Aksi takdirde başvuru işlemleriniz uzayabilmekte ya da ret ile sonuçlanabilmektedir. Vietnam vizesi başvuru formu büyük harflerle ve okunacak bir şekilde doldurulmalıdır. Sizden istenen gerekli bilgiler doğru bir şekilde yerleştirilmelidir. Vietnam vizesi başvuru formu Vietçe-Türkçe veya İngilizce – Türkçe olarak temin edilebilmektedir. Vietnam vize başvuru formunda adı, soyadı, baba adı, doğduğu, yaşadığı ülke, doğum tarihi, medeni hali, cinsiyeti, uyruğu, iletişim bilgileri, iş durumu bilgileri, pasaport bilgileri, seyahat amacına dair bilgiler ve sağlık durumunuzla ilgili bilgiler doldurmanız gereken bilgiler arasında bulunmaktadır. Bütün bu bilgileri yanlış ya da eksik doldurmanız, net olarak doldurmamanız başvuru işlemlerinizi olumsuz olarak etkileyebilmektedir.

Vietnam e vize, Elektronik Vize

Vietnam Devleti dünyadaki bazı devletler için vize uygulamakla birlikte bu devletlerden bazısına elektronik vize seçeneğini sunmuştur. Vietnam e-vize olarak adlandırılan Vietnam elektronik vize için başvurular elektronik ortamda gerçekleştirilerek Vietnam vizesi alınabilmektedir. Fakat Vietnam Türk vatandaşları için e-vize uygulamasını gerçekleştirmemektedir. Dolayısıyla, Türk vatandaşlarının elektronik vize yoluyla Vietnam vizesi alma seçeneği yoktur. Türk vatandaşları ancak geleneksel yöntemlerle Vietnam vizesini alabilmektedir.

Vietnam Kapıda Vize

Türk vatandaşlarının Vietnam’a kapıda vize alma seçenekleri olmasıyla birlikte kapıda vize işlemleri için prosedürler karmaşık olup Türk vatandaşları çeşitli zorluklarla karşılaşmaktadır. Vietnam seyahati ile ilgili kapıda vize alabilmeniz için vize onay formu, pasaport fotokopisi, vesikalık fotoğraf, eksiksiz ve doğru doldurulmuş vize başvuru formu gibi evrakları verip vize için gereken ücreti ödemeniz gerekmektedir. Ancak, sınır makamları sizden ek evrak talep edebilmekte olup gereken belgeleri ya da sizden istenen ek evrakları karşılayamamanız durumunda veya vize ücretinin ödenmemesi durumunda vize alamayıp sınır dışı edilebilirsiniz. Bunun dışında sınır makamları herhangi bir gerekçe olmaksızın da sınır dışı etme yetkisine sahiptir. Vietnam kapıda vize prosedürleri ile ilgili güncelleme de olabilip havalimanına giriş sonrasında beklemediğiniz bir durumla karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte vize onay formu da size kapılda verilmeyip Vietnam’a gidişiniz öncesi alınmalıdır. Vize onay formu sınırlı koşullar altında alınabilmektedir. Dolayısıyla Vietnam kapıda vize uygulaması Türk vatandaşları için özel bir kolaylık sunmamaktadır. Türk vatandaşlarının Vietnam’a ziyaretleri öncesi Türkiye’den vize alması bu ülkeye yapacakları seyahatleri ve karşılaşacakları sınır kontrolleri için daha sağlıklı olacaktır.

Kamboçya Vizesi

Vietnam ve Kamboçya komşu ülkeler olup bu iki ülkenin ortak tarihi bulunmaktadır. Vietnam’a seyahat eden bazı yabancı vatandaşlar Kamboçya’ya da seyahat etmek istemektedir. Kamboçya hususi, hizmet ve diplomatik pasaport sahibi Türk vatandaşlarına 30’a güne yapacakları seyahatlere kadar vize uygulamamaktadır. Resmi pasaport sahibi Türk vatandaşları 30 günden daha fazla yapacakları seyahatler için ve umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları kalış süresi fark etmeksizin gerçekleştirmek istedikleri bütün Kamboçya seyahatleri için Kamboçya vizesi almak zorundadırlar. Turistik amaçlı Kamboçya seyahatleri için 30 günü geçmeyen turistik vizeler verilebilmektedir. Bu vizeyi daha uzun süre için uzatmak mümkün olmayıp, vatandaşların yasal olarak seyahatl edebilmesi için yeniden giriş yapmaları gerekmektedir. 30 günü geçen seyahatler için Kamboçya’ya seyahat öncesi vizenin alınması gerekmektedir. Kapıda verilen 30 günlük turist vizesi içinse sizden evrak formunu eksiksiz ve doğru olarak doldurmanız ve vize ücretini ödemeniz gerekmektedir. Kimi zaman fotoğraf da istenmektedir. Ancak, Kamboçya sınır kapılarında polis sizden normal vize ücretinden daha fazla ücret talep edebilmekte olup sınır kapılarına dolandırıcılıklar yaşanabilmektedir. Polis sizden daha fazla para almak için Kamboçya vize işlemlerini tam yapmayabilmektedir. Bununla birlikte vize başvurunuz sırasında ilgili görevliler sizle ilgilenmemektedir. Kamboçya vize başvurusu için elinizdeki fotoğraf ve pasaport fotokopisi kabul görmeyip bunları başvurduğunuz yerdeki para karşılığında çekilmiş halini isteyebilmektedirler. Polisle ilgili bir sorununuz olması durumunda polisler sizden ek evrak isteyebilmekte olup ülkeye girişinizde zorluk çıkarabilmektedir. Bu sebeple turistik geziler için de Kamboçya vizesini Türkiye’de iken almanız tavsiye edilmektedir. 

 

 

Vietnam Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: vnembassy-ankara.mofa.gov.vn